

Metabolizm bədənin enerji istehsalı, toxumaların regenerasiyası və hormonal tarazlığın qorunmasında mühüm rol oynayan mürəkkəb kimyəvi proseslər toplusudur. Yaxşı balanslaşdırılmış qidalanma, xüsusən də xəstəliklərdən sonra bərpa və ya zehni fəaliyyətin yüksək olduğu dövrlərdə metabolizmin dəstəklənməsi üçün əsasdır.
Metabolizmi sürətləndirən məhsullar:
- Zülallar: Quş əti, balıq, yumurta, süd məhsulları və paxlalı bitkilərdəki zülalların həzm edilməsi çox enerji tələb edir və toxumaların bərpasına töhfə verir.
- Sağlam yağlar: Omega-3 yağ turşuları (balıq, avokado, qoz-fındıq) hormonal tarazlığı tənzimləyir və beyin fəaliyyətini gücləndirir.
- Kompleks karbohidratlar: Bütöv taxıllar, tərəvəzlər və paxlalılar enerjinin sabit şəkildə təmin olunmasını dəstəkləyir.
- Termogen təsirli qidalar: Yaşıl çay və acı ədviyyatlar (məsələn, çili bibəri) maddələr mübadiləsini müvəqqəti olaraq sürətləndirir.
Metabolizmi ləngidən məhsullar:
- Rafinə edilmiş karbohidratlar və şəkər: Şirniyyatlar, qazlı içkilər və unlu məhsullar qanda qlükoza səviyyəsini sürətlə artırır, insulinin çox istehsal olunmasına səbəb olur ki, bu da yağ yığılmasını artırır.
- Trans yağlarla zəngin qidalar: Fast food və qızardılmış məhsullar qaraciyəri yükləyir və metabolizmi zəiflədir.
- Duzlu məhsullar: Yüksək duz tərkibli qidalar bədəndə mayeni saxlayır və metabolizmin normal gedişinə mane olur.
- Xam xaççiçəklilər (kələm, brokkoli): Böyük miqdarda yodun mənimsənilməsini ləngidərək qalxanabənzər vəz fəaliyyətinə təsir edir. Bu təsir istiliklə işləmə zamanı aradan qalxır.
Ekspertin tövsiyələri:Qidalanma üzrə ekspert Yuliya Makeeva metabolizmi dəstəkləmək üçün probiotiklərlə zəngin olan kəfiri, miso pastasını və kimçini tövsiyə edir. Bundan əlavə, yaşıl çay və kakao kimi məhsullar qan dövranını yaxşılaşdırır və metabolik fəaliyyəti artırır. https://daylinews-az.com/?p=3954
Comments
Post a Comment